Som una escola concertada, cristiana i catalana, adherida a la Fundació d’Escoles Cristianes de Catalunya. Des de fa més de 125 anys, obrim cada dia les nostres portes per educar, ensenyar i estimar els nostres nens i nenes.
Ubicada en un lloc cèntric i estratègic de la ciutat, la nostra escola reuneix una forta tradició pedagògica, lligada alhora a una visió actualitzada i integral de l’alumnat, les famílies, l’educació i la vida.
El nostre objectiu és educar persones, mitjançant un treball el més personalitzat possible. El nostre projecte educatiu acompanya els alumnes en tota la seva formació des de l’educació infantil fins a l’entrada a la universitat.
El dia 4 de desembre de 1894, l’arquebisbe de Tarragona concedeix permís a la mare Teresa Toda per poder fundar una comunitat a Reus. La primera viu a la Plaça de Sant Miquel, 1.
El dia 20 de març de 1895 s’inicien les activitats educatives (Educació Primària) i assistencials. Filles de famílies senzilles i òrfenes viuen i s’eduquen en el col·legi-asil de la plaça Sant Miquel. La mare Teresa Guasch i Toda n’és la primera directora.
El 1902 es compra l’edifici del Raval Robuster 30. S’obté la primera autorització oficial del Rector de la Universitat de Barcelona que es renova l’any següent per establir-se oficialment com a Escola de Primària. El 1906 es trasllada el col·legi-asil al Raval Robuster 30, en iniciar-se el curs escolar 1906-1907.
Amb l’inici de la guerra civil, al 1936 es tanquen l’escola d’ensenyament primari i el col·legi-asil. Les germanes de la comunitat es dispersen com a conseqüència de la guerra civil espanyola.
Amb la fi de la guerra es reorganitzen les comunitats de la congregació. El dia 5 de maig de 1939 és autoritzat novament el funcionament del col·legi com a escola de primària i com a internat. Són nombroses les nenes òrfenes de guerra acollides.
Mn. Enric Domènech, el 1948, funda i dirigeix la coral Isabel Besora. Està integrada per nenes i joves de l’internat i per alumnes del col·legi que hi desitgen participar.
El 1952 se subvenciona l’ensenyament primari. En funcionen sis aules. S’inicien els estudis de comerç en el propi centre i es prepara les alumnes que ho desitgen perquè cursin el batxillerat a l’institut Gaudí, ubicat en les instal·lacions de l’actual institut Salvador Vilaseca.
El 1966 el centre es declara d’interès social. S’inicien les obres de l’actual edifici del carrer Balmes 9.
Tres anys més tard s’autoritza el funcionament del col·legi menor per ampliar l’internat. S’inicien les obres del nou edifici del carrer Mare Teresa Guasch unit al del Raval Robuster 30.
La dècada dels 70 comença amb un fet que marcarà posteriorment la història del centre. La congregació crea la Filial número 1 femenina de l’Institut Nacional d’Ensenyament Mitjà Antoni Gaudí. Es comença a impartir el batxillerat en el propi centre comptant amb una subvenció oficial.
1974, el Ministerio de Educación y Ciencia concedeix la classificació definitiva i la corresponent autorització perquè funcionin 8 unitats de preescolar.
L’any següent, l’escola és classificada provisionalment com a Centre Homologat de Batxillerat, mantè la subvenció oficial, i finalment, el 1976 s’obté la classificació i l’autorització definitiva per impartir l’EGB.
El 1977 es compra el solar del carrer Balmes 15 per ampliar el pati i l’any següent és homologat el batxillerat i s’obté la classificació definitiva per a 3 unitats de BUP. L’internat es tanca definitivament el setembre de 1983.
El 1987 el Diari Oficial de la Generalitat autoritza el Centre per impartir el Curs d’Orientació Universitària (COU), ampliant a sis el nombre de grups concertats i autoritzats en el nivell de BUP-COU.
1988: La Generalitat autoritza la traducció oficial del nom de Colegio San José pel de Col.legi Sant Josep.
nous temps, nous reptes
Els anys 90 es caracteritzen pels següents fets:
1992: S’autoritza el funcionament de 8 unitats de BUP-COU. Durant l’estiu d’aquest any s’adquireix un nou terreny per tal d’ampliar el pati.
1994: El Departament d’Ensenyament de la Generalitat concedeix la subvenció als vuit grups d’Educació Infantil de 3, 4 i 5 anys. Comencen els actes de commemoració del centenari del col·legi amb un acte al Palau Bofarull de Reus que es clausuren amb un festival per a unes 3000 persones al Pavelló Olímpic de la ciutat.
En el curs 1996-97 El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya autoritza la creació de 12 grups d’Educació Secundària Obligatòria, amb el corresponent concert educatiu. El mes de setembre, s’implanta el primer curs d’ESO. També s’autoritza la creació de 2 grups del nou Batxillerat de Ciències de la Naturalesa i la Salut i 2 grups del Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials, amb el corresponent concert educatiu.
En el curs següent, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya autoritza la modalitat de Batxillerat Tecnològic.
Com a conseqüència de la necessitat d’espais generada per la implantació de la secundària obligatòria i postobligatòria, la comunitat de germanes es trasllada a l’edifici del carrer Balmes 1 i s’hi construeixen dos gimnasos.
S’implanta el 1r curs dels nous batxillerats i el 4t curs d’ESO. Durant el curs 2009-2010 tota l’escola s’implica en el cumpliment de la LOE i la LEC.